Eritoitlustamine (42 akad t, sh 2 t iseseisvat tööd) 07 - 14. Dec Viljandi Kutseõppekeskus, Looduse tee 2, Vana-Võidu küla, Viljandi vald, 70108 Viljandi maakond
Kursus on osalejale TASUTA. Kursust finantseeritakse Euroopa Liidu Sotsiaalfondi programmist „Täiskasvanuhariduse edendamine ja õppimisvõimaluste avardamine" ja selle tellijaks on Haridus- ja Teadusministeerium.
Tasuta kursuse sihtgrupiks on-
- erialase tasemehariduseta täiskasvanud
- keskhariduseta täiskasvanud
- aegunud oskustega elanikkond vanuses 50+.
Tasuta koolitusel ei saa osaleda täiskasvanud, kes juba õpivad riigieelarvelisel kohal.
Rahastamisotsus on kinnitamisel.
Sihtgrupp- haridusasutuste, toitlustusettevõtete kokad ja toitlustajad, kes pole saanud erialast ettevalmistust või kelle kvalifikatsioon on aegunud (50+).
Eeldatakse töötamist või peatselt tööle asumist toitlustusvaldkonnas.
Koolituse sisu-
1. Tervisliku toitumise alused. Eritoitumise alused.
• Tervislik toitumine, toidupüramiid; ETTA toitumisjuhised. Kaasaegsed
• toitumissoovitused ning toitumisharjumuste kujundamine.
• Eritoitumise algtõed. Menüü koostamine, kohandamine, võimalused toitlustusasutuses.
• Soovitused laste, noorte, eakate ja rasket füüsilist tööd tegevatele inimestele menüü koostamisel.
2. Toitumisalased erivajadused.
• Levinumad terviseprobleemid, mis on seotud toidu ja toitumisega.
• Toidutalumatused (gluteiini-, kaseiini-, laktoositalumatus), toiduallergiad ja tervisehäired (diabeet). Eritoitumist vajavad tervislikud seisundid ja toitumishäired (anoreksia, buliimia). Toitumissoovitused erirühma klientidele.
• Nõuandeid toitlustajatele erimenüüde koostamisel.
3. Praktiline töö köögis.
• Sobivad toorained, asendused, toitude valmistamise tehnoloogia, maitsestamine ja serveerimine.
• Taimetoidud, sportlaste või rasket füüsilist tööd tegevate isikute toidud, toidud eakatele.
• Toidud gluteeni- ja laktoositalumatuse korral.
• Tervislikud toidud väikelastele ja noortele. Suhkru vähendamise võimalused toidus.
• Diabeetiku toit.
4. Iseseisev töö
• Päevamenüü koostamine vastavalt eritoitumist vajavale sihtrühmale. Vähemalt kahe tavaretsepti kohandamine vastavalt sihtgrupile.
5. Kirjalik test. Tagasiside ja analüüs.
• Kirjalik test. Tagasiside iseseisvale tööle. Arutelu ja analüüs.
Lektorid- Lea Kask, Maire Vesingi, Triin Muiste
Täpsem info ja registreerumine koolitusele toimub SIIN
-
+372 53037346