Eritoitlustamine (42 akad t, sh 2 t iseseisvat tööd)

07. November 2019 - 14. December 2019

Location Viljandi Kutseõppekeskus, Looduse tee 2, Vana-Võidu küla, Viljandi vald, 70108 Viljandi maakond

Kursus on osalejale TASUTA. Kursust finantseeritakse Euroopa Liidu Sotsiaalfondi programmist „Täiskasvanuhariduse edendamine ja õppimisvõimaluste avardamine" ja selle tellijaks on Haridus- ja Teadusministeerium.
Tasuta kursuse sihtgrupiks on-
- erialase tasemehariduseta täiskasvanud
- keskhariduseta täiskasvanud
- aegunud oskustega elanikkond vanuses 50+.
Tasuta koolitusel ei saa osaleda  täiskasvanud, kes juba õpivad riigieelarvelisel kohal.

Rahastamisotsus on kinnitamisel.

 

Sihtgrupp-  haridusasutuste, toitlustusettevõtete kokad ja toitlustajad, kes pole saanud erialast ettevalmistust või kelle kvalifikatsioon on aegunud (50+).
Eeldatakse töötamist või peatselt tööle asumist toitlustusvaldkonnas.

 

Koolituse sisu-

1. Tervisliku toitumise alused. Eritoitumise alused.
•    Tervislik toitumine, toidupüramiid; ETTA toitumisjuhised. Kaasaegsed
•    toitumissoovitused ning toitumisharjumuste kujundamine.
•    Eritoitumise algtõed. Menüü koostamine, kohandamine, võimalused toitlustusasutuses.
•    Soovitused laste, noorte, eakate ja rasket füüsilist tööd tegevatele inimestele menüü koostamisel.
2. Toitumisalased erivajadused.
•    Levinumad terviseprobleemid, mis on seotud toidu ja toitumisega.
•    Toidutalumatused (gluteiini-, kaseiini-, laktoositalumatus), toiduallergiad ja tervisehäired (diabeet). Eritoitumist vajavad tervislikud seisundid ja toitumishäired (anoreksia, buliimia). Toitumissoovitused erirühma klientidele.
•    Nõuandeid toitlustajatele erimenüüde koostamisel.
3. Praktiline töö köögis.
•    Sobivad toorained, asendused, toitude valmistamise tehnoloogia, maitsestamine ja serveerimine.
•    Taimetoidud, sportlaste või rasket füüsilist tööd tegevate isikute toidud, toidud eakatele.
•    Toidud gluteeni- ja laktoositalumatuse korral.
•    Tervislikud toidud väikelastele ja noortele. Suhkru vähendamise võimalused toidus.
•    Diabeetiku toit.
4. Iseseisev töö
•    Päevamenüü koostamine vastavalt eritoitumist vajavale sihtrühmale. Vähemalt kahe tavaretsepti kohandamine vastavalt sihtgrupile.
5. Kirjalik test. Tagasiside ja analüüs.
•    Kirjalik test. Tagasiside iseseisvale tööle. Arutelu ja analüüs.

 

Lektorid- Lea Kask, Maire Vesingi, Triin Muiste

 

Täpsem info ja registreerumine koolitusele toimub SIIN

Look more trainings
Published 04.09.2019. Last changed 04.09.2019.