Uudised

Porgandi "nutella" ja lillkapsa-tomatisalat on Vana-Võidu parimad hoidised sel aastal 24. september Marge Hein

19.-21. septembril 2019 valisid hoidistesõbrad oma lemmikuid konkursil "Vana-Võidu lemmikhoidis 2019". Võistlusele laekus 20 hoidist, mille seas oli nii magusamaid, soolasemaid kui ka hapukamaid maitseid. Rahva lemmikuteks osutusid porgandi "nutella" ja lillkapsa-tomatisalat.


19. septembril toimus hääletamine Viljandi Kutseõppekeskuses. Hääletuskasti laekus 94 häält. Tulemused olid järgnevad:

I koht - Porgandi "nutella" (valmistas õpilane Kadi Valk)

II koht - Roheline õun (Marge Hein)

III-IV koht -  Suvikõrvitsa tsitrusemoos (Gen-Horret Rand)

III-IV koht - Banaan särtsaka rabarberiga (Marge Hein)

 

20.-21. septembril valisid oma lemmikut Viljandi Linnaraamatukogu külastajad, kes andsid kokku 113 häält.

I koht - Lillkapsa-tomatisalat (valmistas õpilane Rhett-Roan Busch)

II koht - Porgandi "nutella" (Kadi Valk)

III-IV koht - Pirni-ebaküdoonia moos (Evita Peterson)

III-IV koht - Pirni-ingverimoos (Kadi Valk)

 

Esikoha saanud hoidiste valmistajad saavad auhinna tehtud töö eest kätte õpilaste infotunnis 10. oktoobril 2019.

 

Julgetele pealehakkajatele ja rõõmsatele hoidistajatele jagame ka sel aastal proovitud retsepte:

 

Lillkapsa-tomatisalat

Vesi 500ml, suhkurt 500g, 2 klaasi piparmündilehti, 2 sidrunit

Pese mündilehed ja haki need suure noaga. Pressi sidrunist mahl. Sega mahl suhkru ja veega. Aja segu keema, samal ajal segades. Jätka kuumutamist. Kui suhkur on sulanud vala see piparmündilehtedele. Laske seista ööpäev toatemperatuuril.

Kurna ja kuumuta siirupit 85 kraadini, vala pudelitesse.

 

Punapeedi-paprikasalat

1kg arooniaid, 1,2 l vett, 1 peotäis piparmündilehti.

Siirup: 1kg suhkurt 1 liitri mahla kohta, 1 sl sidrunihapet.

Kalla puhastatud arooniatele ja värsketele piparmündilehtedele peale keev vesi. Järgmisel päeval purusta marjad tambiga või saumikseriga ja aja keema. Kohe kui mass hakkab keema, võta see tulelt ja lase veidi jahtuda. Nõruta vedelik paksust massist läbi peene sõela. Vala puhas arooniamahl potti, lisa suhkur ja sidrunihape. Aja keema ja vala pudelitesse.

 

Kirsi-tomatisalat

0,5kg hapukirsse, 0,5kg tomateid, 1-2 sibulat, 3-4 küüslauguküünt, 1 värske tsillikaun, 125ml palsamiäädikat, 320 g moosisuhkurt,  1tl soola, 1tl jahvatatud musta pipart

Loputa kirsid ja eemalda kivid. Blanšeeri tomatid, koori need ja lõika kuubikuteks. Puhasta ja haki sibulad  ning küüslaugud. Loputa tšilli, eemalda seemned ja tükelda. Pane kõik komponendid, välja arvatud moosisuhkur, potti ja keeda aeg-ajalt segades 15 minutit. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 5 minutit. Võta pliidilt j aeemalda ettevaatlikult vaht, kui see on tekkinud. Tõsta tšatni soojadesse steriliseeritud purkidesse. Sulge õhukindlalt.

 

Porgandi-apelsinisalat

1kg porgandeid, 2 sibulat, 2 apelsini, 2 tl värskelt riivitud küüslauku, 1 klaas rosinaid, 1 klaas vett, 2 klaasi valge veini äädikat, 330g Demerera suhkurt, 2tk karrit, 2tl jahvatatud musta pipart, 1 tl jahvatatud koriandrit, 1 sl soola. Loputa, koori ja riivi porgandid. Koori sibulad ja lõika ratasteks. Pese apelsinid, riivi nende koor ja pigista mahl välja. Riivi ja purusta pressiga küüslauk, kuni saad 2 tl täit. Vala potti vesi, sega sisse apelsinimahl ja riivitud koor, porgandid, sibulad, aja keema. Keeda tasasel tulel kaane all u 5 minutit. Lisa ülejäänud koostisained ja keeda aeg-ajalt segades veel 5 minutit. Tõsta tšatni soojadesse steriliseeritud purkidesse. Sulge õhukindlalt.

 

Õunamoos valge sokolaadiga

2,5kg õunu, 400ml vett, 600g moosisuhkurt, 200g valget šokolaadi, 1tl vanilliekstrakti

Puhasta ja koori õunad ja pane veega keema. Püreesta pehmeks keenud õunad, lisa valge sokolaasd, vanilliekstrakt ja suhkur. Aja segu keema. Pane moos steriliseeritud purkidesse ja sulge õhukindlalt.

 

Pirni-ingverimoos

1kg pirne, 1 kg heledaid kivideta viinamarju, 1 sidrun,  1laim, 1,5kg moosisuhkurt, 100ml contreau likööri või astelpaju mahla või valget veini, vaniljesuhkurt või lisa keetmisel vaniljekaun

Pese pirnid, kuivata, koori, eemalda südamik ja lõika väiksemaks. Pane kaussi, vala peale sidrunimahl, puista üle osa suhkruga. Sega segamini ja jäta seisma. Pese viinamarjad, puhasta ja tõsta potti. Pane viinamarjad ja pirnid potti keema. Keeda umbes 30 minutit, püreesta. Maitsesta. Lase uuesti keema tõusta eemalda vaht, keeda u 5-10 minutit ja pane kuumalt purkidesse ning sulge õhukindlalt.

 

Punapeedimarmelaad

1kg punast peeti, 2 klaasi punast veini, 2 klaasi suhkurt, 1-2 küüslauguküünt, 1 tl ingveripulbrit, 0,5tl kaneeli, 0,5tl vaniljesuhkurt, 1tl jahvatatud nelki, soola, pipart, 1 apelsin

Koori ja pese peedid, lõika tükkideks. Riivi apelsini koor, pressi välja mahl. Puhasta ja haki küüslauk. Pane potti peedid, vala peale vein, lisa apelsinikoor ja –mahl. Aja keema ja keeda kuni peet pehme. Püreesta. Maitsesta. Aja segu uuesti keema, eemalda vaht, kui tekib ja pane kuumalt purkidesse. Sule õhukindlalt.

 

Punase sõstra moos valge šokolaadiga

2kg punaseid sõstraid, 1kg valget šokolaadi, vajadusel moosisuhkurt, vaniljesuhkurt, 2 sl mandlilikööri

Puhasta sõstrad kobaratest, pane vähese veega keema. Keeda tasasel tule kuni marjad pehmed. Püreesta. Lisa kuuma massi sisse riivitud valge šokolaad. Maitsesta. Kuumuta keemiseni, pane kuumalt purkidesse, sulge õhukindlalt. Säilita jahedas.

 

Viinamarjakeedis

2kg viinamarju, 500ml vett ja 2sl veiniäädikat või veini, 1kg moosisuhkurt

Eemalda viinamarjad vartest, pese. Pane viinamarjad potti ja lisa vesi (või vein). Lase keema tõusta. Kuumuta tasasel tule u 1 tund ja 30 minutit. Lisa suhkur ja veiniäädikas (kui ei ole tegemist veiniga). Tõsta kuumalt purkidesse ja sulge õhukindlalt.

 

Astelpaju-kookosemoos

2kg astelpaju, 300g kookosrasva, veidi vett, 1kg moosisuhkurt (soovi korral võib lisada vähem või rohkem), 100ml contreau likööri.

Pane astelpaju vähese veega keema. Keeda 10-15min. Püreesta. Lisa kookosrasv, suhkur, liköör ja aja segu keema. Maitsesta üle. Kuumuta 5-10 minutit. Tugevama maitse saamiseks lisada kookoshelbeid. Pane kuumalt purkidesse ja sulge õhukindlalt.

 

Kõrvitsa moos valge veiniga

2kg kõrvitsakuubikuid, 500ml valget veini, 2 apelsini, 4 laimi, 500g moosisuhkurt, 2 tähtaniisi, 2 kaneelikoort, 2 vaniljekauna

Pese ja riivi apelsini ja laimi koor, pressi välja mahl. Vala mahl veiniga potti, lisa suhkur ja aja keema, lisa miatseained. Keeda tasasel tulel umbes 30 minutit, maitsesta tsitruste koorega. Lisa kõrvits. Keeda tasasel tule kuni kõrvits on pehme. Püreeri mass. Maitsesta üle. Aja keema ja pane kuumalt purkidesse. Sule õhukindlalt.

 

Suvikõrvitsapüree

2 kg koorega suvikõrvitsatükke, 2 apelsini, 1 sidrun, 4 laimi, 500g moosisuhkurt (tavalise suhkruga jääb vedel), vaniljesuhkurt. Pane suvikõrvitsatükid vähese veega keema. Pese ja riivi tsitruste koor ja pressi välja mahl. Kui suvikõrvits pehme, püreesta ja maitsesta segu suhkru, tsitruse koore, mahla ja vaniljesuhkruga. Aja segu uuesti keema, keeda u 10 minutit, pane kuumalt purkidesse ja sulge õhukindlalt.

 

Ploomitšatni

500g ploome, 250 g heledaid rosinaid, 1-2 küüslauguküünt, 250g pruuni suhkurt, 250g suhkurt, 180-200ml õunaäädikat, 2 tl soola, 2 tl sinepiseemneid, 3sl ingveripulbrit, 0,5 tl Cayenny pipart.

Loputa ploomid, eemalda kivid, koori ja haki sibul ja küüslauk. Vala juurde palsamiäädikas ja lisa suhkur, aja keema ja lahusta segades suhkur. Lisa ülejäänud koostisained, sega hoolikalt ja lase keema tõusta. Vähenda kuumust ja keeda tihti segades tasasel tulel 45-50 minutit kuni paksenemiseni.

 

19. septembril toimus hääletamine Viljandi Kutseõppekeskuses. Hääletuskasti laekus 94 häält. Tulemused olid järgnevad:

I koht - Porgandi "nutella" (valmistas õpilane Kadi Valk)

II koht - Roheline õun (Marge Hein)

III-IV koht -  Suvikõrvitsa tsitrusemoos (Gen-Horret Rand)

III-IV koht - Banaan särtsaka rabarberiga (Marge Hein)

 

20.-21. septembril valisid oma lemmikut Viljandi Linnaraamatukogu külastajad, kes andsid kokku 113 häält.

I koht - Lillkapsa-tomatisalat (valmistas õpilane Rhett-Roan Busch)

II koht - Porgandi "nutella" (Kadi Valk)

III-IV koht - Pirni-ebaküdoonia moos (Evita Peterson)

III-IV koht - Pirni-ingverimoos (Kadi Valk)

 

Esikoha saanud hoidiste valmistajad saavad auhinna tehtud töö eest kätte õpilaste infotunnis 10. oktoobril 2019.

 

Julgetele pealehakkajatele ja rõõmsatele hoidistajatele jagame ka sel aastal proovitud retsepte:

 

Lillkapsa-tomatisalat

Vesi 500ml, suhkurt 500g, 2 klaasi piparmündilehti, 2 sidrunit

Pese mündilehed ja haki need suure noaga. Pressi sidrunist mahl. Sega mahl suhkru ja veega. Aja segu keema, samal ajal segades. Jätka kuumutamist. Kui suhkur on sulanud vala see piparmündilehtedele. Laske seista ööpäev toatemperatuuril.

Kurna ja kuumuta siirupit 85 kraadini, vala pudelitesse.

 

Punapeedi-paprikasalat

1kg arooniaid, 1,2 l vett, 1 peotäis piparmündilehti.

Siirup: 1kg suhkurt 1 liitri mahla kohta, 1 sl sidrunihapet.

Kalla puhastatud arooniatele ja värsketele piparmündilehtedele peale keev vesi. Järgmisel päeval purusta marjad tambiga või saumikseriga ja aja keema. Kohe kui mass hakkab keema, võta see tulelt ja lase veidi jahtuda. Nõruta vedelik paksust massist läbi peene sõela. Vala puhas arooniamahl potti, lisa suhkur ja sidrunihape. Aja keema ja vala pudelitesse.

 

Kirsi-tomatisalat

0,5kg hapukirsse, 0,5kg tomateid, 1-2 sibulat, 3-4 küüslauguküünt, 1 värske tsillikaun, 125ml palsamiäädikat, 320 g moosisuhkurt,  1tl soola, 1tl jahvatatud musta pipart

Loputa kirsid ja eemalda kivid. Blanšeeri tomatid, koori need ja lõika kuubikuteks. Puhasta ja haki sibulad  ning küüslaugud. Loputa tšilli, eemalda seemned ja tükelda. Pane kõik komponendid, välja arvatud moosisuhkur, potti ja keeda aeg-ajalt segades 15 minutit. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 5 minutit. Võta pliidilt j aeemalda ettevaatlikult vaht, kui see on tekkinud. Tõsta tšatni soojadesse steriliseeritud purkidesse. Sulge õhukindlalt.

 

Porgandi-apelsinisalat

1kg porgandeid, 2 sibulat, 2 apelsini, 2 tl värskelt riivitud küüslauku, 1 klaas rosinaid, 1 klaas vett, 2 klaasi valge veini äädikat, 330g Demerera suhkurt, 2tk karrit, 2tl jahvatatud musta pipart, 1 tl jahvatatud koriandrit, 1 sl soola. Loputa, koori ja riivi porgandid. Koori sibulad ja lõika ratasteks. Pese apelsinid, riivi nende koor ja pigista mahl välja. Riivi ja purusta pressiga küüslauk, kuni saad 2 tl täit. Vala potti vesi, sega sisse apelsinimahl ja riivitud koor, porgandid, sibulad, aja keema. Keeda tasasel tulel kaane all u 5 minutit. Lisa ülejäänud koostisained ja keeda aeg-ajalt segades veel 5 minutit. Tõsta tšatni soojadesse steriliseeritud purkidesse. Sulge õhukindlalt.

 

Õunamoos valge sokolaadiga

2,5kg õunu, 400ml vett, 600g moosisuhkurt, 200g valget šokolaadi, 1tl vanilliekstrakti

Puhasta ja koori õunad ja pane veega keema. Püreesta pehmeks keenud õunad, lisa valge sokolaasd, vanilliekstrakt ja suhkur. Aja segu keema. Pane moos steriliseeritud purkidesse ja sulge õhukindlalt.

 

Pirni-ingverimoos

1kg pirne, 1 kg heledaid kivideta viinamarju, 1 sidrun,  1laim, 1,5kg moosisuhkurt, 100ml contreau likööri või astelpaju mahla või valget veini, vaniljesuhkurt või lisa keetmisel vaniljekaun

Pese pirnid, kuivata, koori, eemalda südamik ja lõika väiksemaks. Pane kaussi, vala peale sidrunimahl, puista üle osa suhkruga. Sega segamini ja jäta seisma. Pese viinamarjad, puhasta ja tõsta potti. Pane viinamarjad ja pirnid potti keema. Keeda umbes 30 minutit, püreesta. Maitsesta. Lase uuesti keema tõusta eemalda vaht, keeda u 5-10 minutit ja pane kuumalt purkidesse ning sulge õhukindlalt.

 

Punapeedimarmelaad

1kg punast peeti, 2 klaasi punast veini, 2 klaasi suhkurt, 1-2 küüslauguküünt, 1 tl ingveripulbrit, 0,5tl kaneeli, 0,5tl vaniljesuhkurt, 1tl jahvatatud nelki, soola, pipart, 1 apelsin

Koori ja pese peedid, lõika tükkideks. Riivi apelsini koor, pressi välja mahl. Puhasta ja haki küüslauk. Pane potti peedid, vala peale vein, lisa apelsinikoor ja –mahl. Aja keema ja keeda kuni peet pehme. Püreesta. Maitsesta. Aja segu uuesti keema, eemalda vaht, kui tekib ja pane kuumalt purkidesse. Sule õhukindlalt.

 

Punase sõstra moos valge šokolaadiga

2kg punaseid sõstraid, 1kg valget šokolaadi, vajadusel moosisuhkurt, vaniljesuhkurt, 2 sl mandlilikööri

Puhasta sõstrad kobaratest, pane vähese veega keema. Keeda tasasel tule kuni marjad pehmed. Püreesta. Lisa kuuma massi sisse riivitud valge šokolaad. Maitsesta. Kuumuta keemiseni, pane kuumalt purkidesse, sulge õhukindlalt. Säilita jahedas.

 

Viinamarjakeedis

2kg viinamarju, 500ml vett ja 2sl veiniäädikat või veini, 1kg moosisuhkurt

Eemalda viinamarjad vartest, pese. Pane viinamarjad potti ja lisa vesi (või vein). Lase keema tõusta. Kuumuta tasasel tule u 1 tund ja 30 minutit. Lisa suhkur ja veiniäädikas (kui ei ole tegemist veiniga). Tõsta kuumalt purkidesse ja sulge õhukindlalt.

 

Astelpaju-kookosemoos

2kg astelpaju, 300g kookosrasva, veidi vett, 1kg moosisuhkurt (soovi korral võib lisada vähem või rohkem), 100ml contreau likööri.

Pane astelpaju vähese veega keema. Keeda 10-15min. Püreesta. Lisa kookosrasv, suhkur, liköör ja aja segu keema. Maitsesta üle. Kuumuta 5-10 minutit. Tugevama maitse saamiseks lisada kookoshelbeid. Pane kuumalt purkidesse ja sulge õhukindlalt.

 

Kõrvitsa moos valge veiniga

2kg kõrvitsakuubikuid, 500ml valget veini, 2 apelsini, 4 laimi, 500g moosisuhkurt, 2 tähtaniisi, 2 kaneelikoort, 2 vaniljekauna

Pese ja riivi apelsini ja laimi koor, pressi välja mahl. Vala mahl veiniga potti, lisa suhkur ja aja keema, lisa miatseained. Keeda tasasel tulel umbes 30 minutit, maitsesta tsitruste koorega. Lisa kõrvits. Keeda tasasel tule kuni kõrvits on pehme. Püreeri mass. Maitsesta üle. Aja keema ja pane kuumalt purkidesse. Sule õhukindlalt.

 

Suvikõrvitsapüree

2 kg koorega suvikõrvitsatükke, 2 apelsini, 1 sidrun, 4 laimi, 500g moosisuhkurt (tavalise suhkruga jääb vedel), vaniljesuhkurt. Pane suvikõrvitsatükid vähese veega keema. Pese ja riivi tsitruste koor ja pressi välja mahl. Kui suvikõrvits pehme, püreesta ja maitsesta segu suhkru, tsitruse koore, mahla ja vaniljesuhkruga. Aja segu uuesti keema, keeda u 10 minutit, pane kuumalt purkidesse ja sulge õhukindlalt.

 

Ploomitšatni

500g ploome, 250 g heledaid rosinaid, 1-2 küüslauguküünt, 250g pruuni suhkurt, 250g suhkurt, 180-200ml õunaäädikat, 2 tl soola, 2 tl sinepiseemneid, 3sl ingveripulbrit, 0,5 tl Cayenny pipart.

Loputa ploomid, eemalda kivid, koori ja haki sibul ja küüslauk. Vala juurde palsamiäädikas ja lisa suhkur, aja keema ja lahusta segades suhkur. Lisa ülejäänud koostisained, sega hoolikalt ja lase keema tõusta. Vähenda kuumust ja keeda tihti segades tasasel tulel 45-50 minutit kuni paksenemiseni.